Viikon VALO #149

Vapaat pelit

'''Vapaita pelejä on esitelty Viikon VALOina jo useita, ja löytyy niitä muualtakin Internetistä. '''

 Pelien puutetta on esitetty syyksi Linuxin karttamiseen kotitietokoneissa. Vaikka pelien julkaisijat vieläkin julkaisevat ensisijaisesti Windowsille ja pelikonsoleille, on Linuxillekin saatavilla pelejä. Vapailla peleillä tarkoitetaan tässä yhteydessä pelejä, joiden käyttöehdot sallivat vapaan levityksen. Käytännössä siis pelit joiden lisenssi on samantapainen kuin muillakin vapailla ohjelmilla, esimerkiksi Linuxilla. Tämä ei ole sama asia kuin Linux-pelit, vapaita pelejä on Windowsille ja muillekin epävapaille käyttöjärjestelmille ja toisaalta Linuxille on myös epävapaita pelejä. Eikä vapaiden pelien tarvitse olla tietokonepelejä, voisi olla vaikkapa vapaa lautapeli, jonka teko-ohjeet saisi noutaa, muokata niitä ja levittää edelleen muokkaamiaan ohjeita tai pelin osia.

Seuraavassa on pelit (11 kpl) ja pelien pistelaskuun tarkoitettu sovellus (KeepScore) jotka on jo valotettu viikon valoina.

Jo valotettuja vapaita pelejä

Julkaistu Pelin nimi Valonumero
1x12 UFO:AI #12
1x26 Frozen Bubble #26
1x35 Freeciv #35
1x37 Torcs #37
1x41 SuperTuxKart #41
1x42 X-Moto #42
2x06 The Battle for Wesnoth #58
2x10 Blobwars #62
2x34 Hedgewars #86
2x38 TripleA #90
3x14 KeepScore #118
3x28 OpenArena #132

Esiteltyjä pelejä on alustoille AmigaOS, Android, BeOS, Cygwin, FreeBSD, iOS, Java, Linux, Mac Os X, Maemo, NetBSD, OpenBSD, OpenPandora, OS/2, Solaris, S60 ja Windows.

Vapailla peleillä on samat haitat kuin muillakin peleillä, paitsi rahanmenoa kun peliohjelmasta tai pelaamisesta ei tarvitse maksaa.

Peleistä ilmiönä, eduista ja haitoista kertovia sivuja:

  • Ehyt Teema "Kaikkien aikojen ensimmäinen EHYT Teema avaa digipelaamista ja rakentaa Pelisivistystä. Lehdessä mm. pohditaan vanhempien pelitietämystä ja mietitään, miksi naisille ei ole pelejä. Tietoa löytyy monipuolisesti niin pelien hyödyistä kuin haitoistakin."
  • pelitaito.fi
  • www.thl.fi/pelihaitat
  • www.pelipaivakirja.fi Pelipäiväkirja on helppokäyttöinen maksuton sovellus, joka auttaa hahmottamaan omaa pelaamista sekä toimii tarvittaessa tukena pelitottumusten muuttamisessa.

Kun näitä vapaita pelejä nyt on selvitellyt, tuntuu niitäkin löytyvän runsaasti. Pelien puutteesta ei oikein voi puhua. Kaupalliset pelit tavataan julkaista Windowsille ja pelikonsoleille. Saman pelityypin pelejä on saatavilla vapaina ja useille eri alustoille, tai aikanaan tulee vastaavanlainen peli myös vapaana toteutuksena.

Vapaiden pelien lisäksi vapaille käyttöjärjestelmille on saatavilla myös kaupallisia pelejä. Ne ovat tietysti maksullisia, eli pitää ostaa kaupasta tai ne saa noudettua netistä vasta kun ostos on maksettu.

Lisätietoja

Teksti: Taleman
Kuvakaappaukset: Kuvat vanhoista valotuksista
Kuvituskuva: Tipatat Chennavasin