Viikon VALO #241

QGIS

QGIS on paikkatieto-ohjelmisto, jota käytetään karttojen piirtämiseen ja sijaintiin liittyvien analyysien laatimiseen. Se soveltuu kartoituksen ammattilaisille ja data-analyytikoille.

Monissa paikkatietojärjestelmän tehtävissä voidaan käyttää QGISiä: Käyttäjä voi luoda uutta paikkatietoaineistoa, ylläpitää tietokannan materiaalia, laatia datasta analyyseja tai piirtää esitykseen soveltuvia karttoja. Ohjelmiston avulla kartantekijä pystyy digitoimaan paperisia karttoja, biologi tutkimaan kasvilajien levinneisyyttä tai kauppias valitsemaan otollisimman paikan uudelle myymälälle.

Käyttäjä voi täydentää sisään rakennettuja työkaluja ulkoisilla ohjelmilla, sillä QGIS toimii käyttöliittymänä muille vapaan lähdekoodin paikkatieto-ohjelmille. Toiminnallisuutta voi laajentaa muiden muassa GRASS- ja SAGA-ohjelmistojen työkaluilla. Ohjelmiston tekijät ylläpitävät lisäosakirjastoa, joka sisältää lukuisia laajennuksia. Esimerkiksi OpenLayers-lisäosa hakee OpenStreetMap -palvelun rasterikarttoja.

Käyttäjä voi automatisoida usein toistuvia työvaiheita. Graafisessa mallintajassa käyttäjä piirtää vuokaavion, joka kuvaa tietolähteet, käytettävät algoritmit ja lopputuotteet. Toisena vaihtoehtona on ohjelmoida Python-kielinen skripti, joka kuvaa työvaiheita. Käyttäjä voi suorittaa valmiit prosessikuvaukset työkalupalkista.

QGISin käyttäjille on laadittu runsaasti ohjeistusta. Ohjeistus on tarpeen, sillä QGISin käyttö edellyttää perustietoja kartoituksesta. Verkkoaineisto ja kirjat ovat pääasiassa englanninkielisiä, mutta ohjelmisto on käännetty suomeksi.

Kotisivu
http://www.qgis.org
Lisenssi
GNU GPL
Toimii seuraavilla alustoilla
Linux, Windows, Mac OS X, FreeBSD
Asennus
Lue kehittäjien laatimat asennusohjeet
Käyttöohjeet
Linkkejä oppimateriaaliin
Ohjeet Tilastokeskuksen rajapintapalvelun käyttöön

Teksti: Mikko Harhanen
kuvakaappaukset: Mikko Harhanen