Viikon VALO #5

Project Gutenberg

Project Gutenberg on vapaiden sähkökirjojen verkkokirjasto.

 Project Gutenbergin arkistossa on yli 33000 vapaasti käytettävää sähkökirjaa. Valtaosa kirjoista on tekijänoikeuksista jo vapautuneita klassikoita. Pienempi osa kirjoista on yhä tekijänoikeuksien alaisia, mutta tekijöidensä itse vapaaseen jakeluun antamia teoksia. Kunkin kirjan alkusivuilla on kerrottu ehdot, joilla kirjoja voi käyttää.

Kirjat on luokiteltu palveluun kielen mukaan. Suurin osa kirjoista on englanniksi. Loput kielet on jaoteltu yli 50 kirjaa sisältäviin, joihin myös suomenkieli kuuluu, sekä alle 50 kirjaa sisältäviin. Suomenkielisiä kirjoja on vanhoista suomalaisista klassikoista (Kalevala, Seitsemän veljestä, Juha) ulkomaisiin käännöskirjoihin (Shakespearen näytelmät Cajanderin käännöksinä, Tristan ja Isolde, Baskervillen koira).

Tekstimuotoiset kirjat on tallennettu monessa muodossa: html, epub, kindle, plucker, QiOO Mobile sekä puhtaana utf-8-tekstinä. Niitä voi siis lukea mm. www-selaimilla sekä e-kirjanlukulaitteilla ja -ohjelmilla, kuten FBReaderilla. Osa kirjoista on myös muunnettu äänikirjoiksi joko koneellisesti tai vapaaehtoisten lukemina. Monet luetuista äänikirjoista ovat Librivox-projektin tuottamia. Kirjojen ja äänikirjojen lisäksi Project Gutenbergin arkistoista löytyy muun muassa tekijänoikeusvapaita musiikki- ja muita äänityksiä (Valkyrien ratsastus), nuotteja, videopätkiä (Apollo 11:n laskeutuminen kuuhun) ja kuvia (Liisa ihmemaassa -kirjan kuvitus).

Kotisivu:
http://www.gutenberg.org/
Lisenssi:
Project Gutenberg Licence
Tekijänoikeuksista vapautuneet kirjat ovat Public Domainia, eli julkista omaisuutta, Yhdysvaltalaisen tekijänoikeuslain mukaan.
Katso tarkempi tieto lisenssistä kunkin kirjan alusta.

Teksti: pesasa
Kuvakaappaukset: pesasa