Viikon VALO #130

MythTV

MythTV on avoimen lähdekoodin digitaalinen videotallennin (DVR) ja kodin mediakeskus.

 MythTV on monipuolinen ja lisäosilla laajennettava kodin mediakeskus. MythTV:n valikko-ohjattu käyttöliittymä on peruskäytössä selkeä ja vaivaton. Sillä onnistuu toisaalta suorien televisiolähetysten seuranta ja toisaalta tv-tallenteiden tai muualta tuotujen mediatiedostojen toistaminen. Sitä voi käyttää musiikki- ja videotiedostojen toistamiseen, CD-, DVD- ja BlueRay-levyjen toistoon, kuvagallerioiden näyttämiseen sekä nettivideoiden, esimerkiksi Youtube-videoiden, toistamiseen.

MythTV tukee hyvin erilaisia kaukosäätimiä ja sen perustoiminnot on mahdollista ohjelmoida kaukosäätimen nappuloihin haluamallaan tavalla. Käyttöliittymän toimintoja on kytketty myös useisiin näppäimistön näppäimiin ja esimerkiksi jonkinlaisen mininäppäimistön käyttäminen voikin olla hyvä ajatus.

Suoraa televisiolähetystä katsottaessa MythTV tallentaa ohjelmaa aina automaattisesti kiintolevylle. Näin ohjelman voi halutessaan pysäyttää jääkaappikäynnin ajaksi taikka pomppia ohjelmassa taaksepäin, jos jonkin kohdan haluaa nähdä uudelleen. Automaattiset live-tallennukset poistetaan automaattisesti tilantarpeen mukaan. Televisiokanavia voi selata suoraan numeronäppäimillä, nuolinäppäimillä sekä aikajanana näytettävää ohjelmaopasta käyttäen. Televisio-ohjelmien tallennuksia voi ajastaa monella tapaa, esimerkiksi ohjelmaoppaasta valitsemalla taikka tekstihakuja asettamalla. MythTV pitää tallenteiden, mediatiedostojen ja ohjelmaoppaan metatiedot järjestyksessä tallentamalla ne tietokantaan, jonka ansiosta niitä on helppo hakea.

MythTV:n rakenne on joustavasti asiakas-palvelin -mallin mukainen. Toisin sanoen MythTV sisältää erillisen taustaohjelmiston, joka huolehtii tv-virittimistä, ohjelmien tallentamisesta ja tallenteiden hallinnasta, sekä erillisen edustaohjelmiston, joka toimii käyttöliittymänä ja toistaa taustaohjelmiston tarjoilemat mediatiedostot. Käytännössä tämä jako tarkoittaa sitä, että taustaohjelmisto voi olla asennettuna yhdelle tai useammalle erilliselle koneelle, jotka keskittyvät vain sisällön tarjoilemiseen, ja edustaohjelmisto voi olla asennettuna yhteen tai useampaa katselulaitteeseen. Näin aina päällä oleva taustaohjelmistoa käyttävä laite on mahdollista laittaa toimimaan varastossa tai jossain muussa piilossa, jossa se on mahdollisimman vähän häiriöksi, ja jättää vain sirommat edustalaitteet esille esimerkiksi olohuoneeseen. Edusta- ja taustaohjelmistoja on toki mahdollista käyttää myös samalla laitteella. Android- ja iOS-laitteille löytyy myös sovelluksia, joita voidaan käyttää joko kaukosäätiminä taikka katselulaitteina.

MythTV osaa käyttää alustan, esimerkiksi Linuxin, tukemia viritinkortteja, jotka voivat olla joko sisäisiä tai usb-liittimellä kytkettäviä laitteita. Yhdellä virittimellä voi katsoa ja tallentaa yhtäaikaisesti yhdestä kanavanipusta tulevia ohjelmia. Näin esimerkiksi YLE:n kanavanipusta voi saman aikaisesti tallentaa yhdeltä kanavalta ja katsoa ohjelmaa toiselta. Useammalla virittimellä yhtä aikaa käytettävien kanavanippujen määrä kasvaa.

MythTV on laajennettavissa erilaisilla lisäosilla ja teemoilla. Siihen löytyvät erilliset lisäosat esimerkiksi musiikin ja videotiedostojen toistamiseen, kuvien näyttämiseen, optisten medioiden käsittelyyn, nettivideoiden selaamiseen, hakuun ja näyttämiseen sekä tallenteiden muuttamiseen kannettaviin laitteisiin sopivaan muotoon. MythTV:n ulkoasu puolestaan on monipuolisesti muokattavissa erilaisilla teemoilla, jotka muuttelevat valikkotekstien sijainteja, taustakuvia ja muuta ohjelman yleisilmettä. MythTV:n toimintoja voi käyttää myös Mythweb-lisäosan tarjoaman webkäyttöliittymän kautta. Muita MythTV:n lisäosilla saatavia ominaisuuksia ovat muun muassa rss-syötteiden lukija, säätiedotukset sekä ZoneMinder-valvontakameroiden käyttö.

MythTV:n ympärille on koostettu kokonaisia Linux-jakeluita, joista Mythbuntu on ehkä tunnetuin ja suosituin. Mythbuntu tarjoaa helpon tavan asentaa kokonainen toimiva MythTV-järjestelmä. Mythbuntu sisältää yksinkertaiset käyttöliittymät ohjelman asetusten tekemiseen mahdollisimman helposti.

Kotisivu
http://www.mythtv.org/
Lisenssi
GNU GPL
Toimii seuraavilla alustoilla
Linux, FreeBSD, Mac OS X, Windows
Asennus
MythTV löytyy useimmille Linux-jakeluille suoraan paketinhallinnasta. Helpointa asentaminen on käyttämällä erityisesti MythTV:n käyttöä varten tehtyä jakelua, kuten Mythbuntu. Muille alustoille MythTV löytyy sen kotisivujen kautta joko valmiina pakettina tai lähdekoodina. Windows-ympäristöön ei valitettavasti ole tarjolla valmiita suoritettavia ohjelmia vaan MythTV pitää kääntää sille lähdekoodeista.

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa

Kommentit

Tallennusten ajastaminen MythTV:ssä
Anonymous 23. Kesäkuu 2013 - 13:38
Minusta tallenteiden ajastaminen edustaosan kautta on ollut jokseenkin sekavaa ja se onnistuu paljon kätevämmin MythWebin kautta. Sieltä saa myös helposti määritettyä esimerkiksi sarjoille vaikkapa kolmen viimeisimmän jakson säilyttämisen. Tekstissä ei taidettu mainita kahta mielestäni parasta ominaisuutta MythTV:ssä. Tallennusten automaattista vanhenemista ja mainosten merkkausta. Automaattinen vanheneminen tarkoittaa sitä, ettei kiintolevytilasta tarvitse huolehtia, vaan MythTV poistaa tallennuksia sääntöjen mukaan (esim. vanhimmat tallennukset ensin). Käytännössä tallennuksia ei tarvitse koskaan poistaa itse. Mainosten automaattinen merkintä ei toimi ihan yhtä hyvin, mutta siitäkin on iloa. Se tunnistaa mainoskatkot ja osaa hypätä tarvittaessa niiden yli. Käytännössä se toimii huonosti joidenkin ohjelmien kohdalla ja yleensä vähintäänkin yksi mainoskatko jää kokonaan tunnistamatta. Huonoa MythTV:ssä on vaatimus siitä, että taustaosan ja edustaosan pitää olla samaa versiota, joten uudempien jakelujen mukana tulevat edustaosan versiot eivät toimi palvelimessa olevan vanhemman taustaosan version kanssa. Onneksi ainakin Ubuntuun saa uusimman version Mythbuntun kautta. Toinen vaihtoehto on käyttää edustaosana esimerkiksi XBMC:tä MythTV-asiakaslisäosalla. Sen ominaisuudet ovat kuitenkin rajoittuneemmat, eikä se taida tukea edes mainosten ohittamista. Käytössä MythTV:n versio 0.25 Mythbuntun varastoista ja MythTV:n fixes lähteistä, uusin on 0.26.
Hyviä täydentäviä
pesasa 23. Kesäkuu 2013 - 16:59
Hyviä täydentäviä kommentteja. Kiitoksia.