Viikon VALO #158

Mechanical Curator collection

"Mechanical Curator collection" on Yhdistyneen kuningaskunnan kansalliskirjaston Flickr-palvelussa public domainiksi julkaisema kokoelma menneiden vuosisatojen kirjoista automaattisesti digitaaliseksi skannattuja kuvia.

 The British Library julkaisi vuoden 2013 joulukuussa Flickr-palvelussa runsaat miljoona kuvaa, jotka on skannattu digitaaliseen muotoon kirjaston kokoelmissa olevista 1600-, 1700- ja 1800-luvuilla julkaistuista kirjoista. Kirjaston oman kertoman mukaan kuvat ovat syntyneet osana Microsoftin kanssa tehtyä kirjojen digitointiprojektia. Microsoft on lahjoittanut digitoidun materiaalin kansalliskirjastolle, joka julkaisee sen julkiseen käyttöön public domainina. Kansalliskirjaston British Library Labs -projektin "Mechanical Curator" käy skannattuja sivuja automaattisesti läpi ja poimii niistä kuvat. Mechanical Curator myös julkaisee satunnaisen kuvan kerran tunnissa Tumblr-palvelussa ja Twitterissä.

Kokoelma kattaa suuren joukon monenlaisia kuvia: karttoja, kaavioita, kirjojen kuvituskuvia, koristeltuja kirjaimia, värikuvia, maisemia, seinäkuvia, ornamentteja sekä paljon muuta. Kansalliskirjasto toivoo yleisön käyttävän kuvia vapaasti ja rohkaisee keksimään niille uusiokäyttöä sekä remixaamaan niitä. Myös Wikimedia Commons hyödyntää kokoelmaa Wikipedian kuvittamiseen. Tämän lisäksi kansalliskirjasto toivoo yleisöltä apua kuvakokoelman organisoinnissa. Kuvakokoelma sisältää valtavan määrän erilaisista kirjoista automaattisesti skannattuja kuvia ja kirjastolla on toki tiedossa, mistä ja kenen kirjoittamasta kirjasta, mistä painoksesta ja miltä sivulta mikäkin kuva on otettu, mutta niiden luokittelu ja järjestäminen kuvien sisällön ja aiheen mukaan on valtava työ. Kuvia on jo nyt helppo etsiä Flickrstä tagien avulla kirjan tai sen tekijän mukaan, esimerkiksi kuvia sir Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes -kirjoista, mutta kuvien etsiminen sisällön aiheen mukaan on vielä hankalaa. Kuvien mahdollisimman vapaan julkaisemisen takana onkin yhtenä toiveena, että suuri yleisö innostuisi auttamaan kuvakaaoksen lajittelussa. Kansalliskirjasto etsii "uusia ja kekseliäitä tapoja navigoida, löytää ja näyttää näitä ennenäkemättömiä kuvituksia". Kansalliskirjasto pyrkii myös julkaisemaan itse vuoden 2014 alkupuolella työkalun kuvien sisällön selvittämiseen Joukkouttamisella.

Osa Flickristä löytyvistä kuvista on jo luokiteltu muutamaan hieman rajatumpaan kokoelmaan, kuten: karttoja, lastenkirjojen kuvituksia, science fictiota, koristeltuja kirjaimia ja jouluaiheisia kuvia.

Kukin kuva ja siihen liittyvät kuvaukset ja jo olemassa olevat tagit ovat saatavilla Flickr-palvelun ohjelmointirajapinnan (API) kautta. Lisäksi kansalliskirjasto on julkaissut GitHub-palvelussa vuoden ja kuvien koon mukaan luokiteltuina tekstimuotoisina tiedostoina kuviin liittyvää tietoa. Tiedostoissa kullakin rivillä on yhteen kuvaan liittyvät tiedot, kuten kirjan nimi, painopaikka, sivunumero, linkit Flickr:ssä julkaistun kuvan eri kokoisiin versioihin ja niin edelleen. Myös tämä data on julkaistu public domainina.

Kotisivu
http://www.flickr.com/photos/britishlibrary
Lisenssi
Public domain
Linkkejä
Mechanical Curator Tumblr-palvelussa
Mechanical Curator Twitterissä
British Library Labs

Teksti: Pesasa
Kuvat: The British Library