Viikon VALO #140

KSnapshot

KSnapshot on yksinkertainen ja erittäin kätevä kuvakaappausohjelma Linux- ja Unix-alustoille.

 KSnapshot on KDE-työpöytäympäristön mukana tuleva kuvakaappaustyökalu, jota voi toki käyttää myös muiden työpöytäympäristöjen kanssa. KSnapshot on käyttöliittymältään selkeä ja helppokäyttöinen, mutta silti riittävän monipuolinen ja luonteva toistuvaankin käyttöön. KDE:ssä ohjelman käynnistys on sidottu PrintScreen-näppäimeen, jolla saa nopeasti otettua kuvakaappauksen ruudulla olevasta näkymästä.

KSnapshotin käyttöliittymä on selkeä. Näkyvissä on viimeisin otettu kuvakaappaus, nappula uuden kuvakaappauksen ottamiseen, käyttötilan valinta, kuvakaappauksen viiveen valinta sekä rastiruudut sille, halutaanko ikkunoiden reunusten ja hiiren osoittimen näkyvän kuvakaappauksissa. Lisäksi ikkunan alareunassa ovat nappulat kuvakaappauksen tallentamiselle, lähettämiselle erilaisiin paikkoihin sekä sen kopioimiselle leikepöydälle.

Toimintatiloja ohjelmassa on viisi, joilla kuvakaappauksia voi ottaa joko koko ruudusta, yksittäisestä hiiren osoittimella valitusta ikkunasta, suorakaiteen muotoisesta alueesta, hiirellä vapaasti piirretystä mielivaltaisen muotoisesta alueesta taikka jonkin ikkunan osa-alueesta. Koko ruudun kaappaus on suoraviivaista, mutta kaikkiin muihin toimintoihin tarvitaan käyttäjältä hiirellä annettavaa syötettä. Ikkunan valinnassa käyttäjän syötteeksi riittää hiiren pitäminen ikkunan päällä. Lopuissa kolmessa tilassa KSnapshot ottaa ensin kuvakaappauksen koko ruudusta ja jää sen jälkeen odottamaan käyttäjän toimia. Suorakaiteen tai vapaasti piirrettävän valinnan tapauksissa käyttäjä merkitsee hiirellä näytöllä näkyvästä kuvakaappauksesta haluamansa alueen, minkä jälkeen enter-näppäimen painalluksella tai hiiren kaksoisklikkauksella hyväksyy tämän alueen. Kuvakaappauksen voi perua tässä vaiheessa esc-näppäimellä. Vapaasti valitun alueen ulkopuolelle jäävä osuus on kuvakaappauksessa läpinäkyvä, jos kuva tallennetaan johonkin läpinäkyvyyttä tukevaan tiedostomuotoon, esimerkiksi png:ksi. Ikkunan osan valinta puolestaan tapahtuu niin, että ensin hiirtä pidetään halutun ikkuna päällä kuvakaappauksen ottamisen ajan ja sen jälkeen siirtämällä hiirtä kaapatunkuvan päällä valitaan ikkunasta osa, joka halutaan varsinaiseen kuvakaappaukseen. Ikkunan osa voi olla esimerkiksi ikkunan valikko, työkalupalkki, työskentelyalue tai muu ikkunan osa, joka osataan tunnistaa. Hiiren liikkuessa ikkunan päällä valittavissa olevat osat korostetaan punaisella reunuksella.

Kuvakaappauksen ottamiselle valittavissa oleva viive mahdollistaa esimerkiksi valikkojen avaamisen ja esiteltävien työkalujen käytön aloittamisen ennen kuvakaappauksen syntymistä. Kun kuvakaappauksen ottaminen aloitetaan, KSnapshot piilottaa oman ikkunansa näkyvistä ja myös ohjelmaluetteloista, jotta se ei itse näy kuvakaappauksessa. Toimintatilasta riippuen voi puolestaan valita, näkyvätkö ikkunoiden kehykset tai hiiren osoitin kuvakaappauksissa.

Kaapatun kuvan voi kopioida leikepöydälle, lähettää erilaisiin kohteisiin tai yksinkertaisesti tallentaa levylle useissa eri kuvatiedostomuodoissa. Tallennustoiminnossa on pieni, mutta sitäkin hyödyllisempi toiminto, joka auttaa, kun otetaan useita kuvakaappauksia samasta aiheesta. Jos kuvakaappaustiedoston nimen lopussa on numero, osaa ohjelma ehdottaa seuraavan kuvakaappauksen tiedostonimeksi samaa nimeä, mutta yhtä suuremmalla numerolla. Tämä toiminto on ollut erittäin hyödyllinen esimerkiksi Viikon VALOn kuvakaappauksia tehdessä.

Ohjelman "Send To..."- eli "Lähetä..."-toiminnolla otetun kuvakaappauksen voi lähettää suoraan jollekin ohjelmalle, esimerkiksi Gimpille tai Firefoxille, käsiteltäväksi tai näytettäväksi. Kuvan voi valita myös lähetettäväksi sähköpostilla, jolloin esiin tulevassa ikkunassa voi valita käytettävän sähköpostiohjelman ja mahdolliset kuvalle tehtävät pienennysoperaatiot. Lisäksi kuva on mahdollista lähettää suoraan useisiin eri verkkopalveluihin, kuten Flickr, Picasa ja Facebook tai vaikka Debianin screenshots-sivustolle.

Suurin osa Viikon VALO -projektin kuvakaappauksista on otettu KSnapshotilla ja tässä käytössä ehkä suurimmaksi puutteeksi on havaittu se, että tämän artikkelin kuvakaappauksia KSnapshotin käytöstä ei voitu ottaa KSnapshotilla vaan niiden ottamiseen piti käyttää Gimpiä.

Kotisivu
http://www.kde.org/applications/graphics/ksnapshot/
Lisenssi
GNU GPL v.2
Toimii seuraavilla alustoilla
Linux ja muut Unixit, joihin on saatavilla KDE-ympäristö.
Asennus
KSnapshot on asennettavissa Linux-jakeluihin paketinhallinnan kautta ja muihinkin järjestelmiin samaa kautta kuin KDE-työpöytäympäristö.
Käyttöohjeet
KSnapshotin ohjekirja

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa