Viikon VALO #246

Joplin

Vapaa ojelmisto muistiinpanojen ja tehtävälistojen tekemiseen, järjestämiseen muistikirjoiksi sekä synkronoimiseen eri laitteille.

 Joplinissa käyttäjä voi organisoida muistiinpanonsa muistikirjoiksi, joita voi järjestellä myös sisäkkäin. Yksittäiset muistiinpanot ovat tyypiltään joko pelkkiä muistiinpanoja taikka tehtäviä.

Muistiinpano on Markdown-kielellä kirjoitettu teksti. Teksti voi sisältää muun muassa:

  • otsikoita
  • kappaleita
  • listoja
  • todo-listoja, joissa lista-alkion eteen tulee rastiruutu
  • linkkejä
  • kuvia

Tavallisten Markdown-ominaisuuksien lisäksi Joplin tukee LaTeX-muodossa kirjoitettua matematiikkaa. Muistiinpanoon voi lisäksi liittää liitetiedostoja, esimerkiksi kuvia tai muita liitteitä, sekä aihetunnisteita (tageja).

Tehtävät ovat muutoin samanlaisia kuin muutkin muistiinpanot, mutta muistikirjassa niiden edessä näytetään rastiruutu, jonka merkitä voi ruksilla, kun tehtävä on tehty. Lisäksi tehtäville voi ajastaa muistutuksen, joka näkyy ilmoituksena työpöytä- tai mobiililaitteissa.

Joplin on alkujaan suunniteltu korvaamaan kaupallinen Evernote-ohelmisto ja siksi siihen voikin tuoda import-toiminnolla Evernoten .enex-tiedostoja. Joplin muuntaa tuodut muotoillut tekstit Markdown-kielelle. Myös liitetyt resurssit, kuten kuvat ja muut tiedostot, sekä metatiedot, kuten paikkatiedot ja aikaleimat, tulevat tuonnin mukana.

Joplin sisältää toiminnot sisällön hakua varten sekä hakusanoja tai asiasanoja (tagit) käyttäen.

Synkronointi

Joplin tukee sisällön synkronointia laitteiden välillä pilvipalveluiden kautta. Sisäänrakennettu tuki löytyy Nextcloud-, Dropbox-, OneDrive-palveluille sekä yleiselle WebDAV-protokollalle. Lisäksi synkronointi voidaan tehdä myös tiedostojärjestelmään, eli esimerkiksi verkkolevylle tai johonkin hakemistoon, joka synkronoidaan muilla keinoin johonkin palveluun.

Halutessaan muistikirjat voi myös kryptata, mikä lisää pilvipalvelun kautta tehtävän synkronoinnin turvallisuutta.

Koska ohjelmasta löytyvät versiot niin työpöytälaitteille kuin mobiililaitteille, voi esimerkiksi kauppalistan luoda tietokoneella ja sitä voi lukea kaupassa puhelimelta ruksien samalla kerätyt tuotteet näytöltä.

Terminaaliversio

Tavallisten ikkunoitujen työpöytäsovellusten ja mobiilisovellusten lisäksi Joplinista löytyy myös tekstipohjainen sovellus terminaalia varten. Sen käyttöliittymä muistuttaa jonkin verran Vim-editoria, koska siinä voi komentotilassa syöttää kaksoispisteellä alkavia komentoja.

Tarkemmat ohjeet terminaali-Joplinin asentamisesta ja käytöstä löytyvät erillisestä dokumentaatiosta.

Kotisivu
https://joplin.cozic.net/
Lisenssi
MIT
Toimii seuraavilla alustoilla
Windows, MacOS, Linux, Android, iOS
Asennus
Latauslinkit ja -ohjeet löytyvät ohjelman kotisivulta.
Muita vastaavia
ReText

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa