Viikon VALO #98

Gourmet

Gourmet on vapaa reseptitietokanta, josta saa muun muassa tulostettua ostoslistan.

 Kun ensimmäisiä kotitietokoneita markkinoitiin, muistettiin mainoksissa aina mainita yhtenä käyttökohteena reseptien tallentaminen sähköisesti. Gourmet Recipe Manager on monipuolinen reseptitietokanta, joka osaa pelkän ohjeen tallentamisen lisäksi monia muitakin hyödyllisiä toimintoja. Resepteistä saa tarvittaessa myös siistit tulosteet paperiseen muotoon.

Reseptien ainesten määriä ei ohjelmaan tallenneta pelkkänä tekstinä vaan Gourmet on tietoinen lukumääristä ja mittayksiköistä. Reseptiin voi merkitä myös ohjeella saatavan annoksen suuruuden kappalemäärinä, tarjoiluannoksina tai jossain muussa soveltuvassa mittayksikössä. Tämän takia esimerkiksi reseptin skaalaaminen suuremmille määrille ja mittayksiköiden muuntaminen vaikka ruokalusikoista teelusikoihin onnistuu ohjelmalla helposti. Yksikkömuunnoksia varten ohjelmassa on myös oma työkalunsa. Valitettavasti ohjelmassa ei ole vielä tukea suomen kielelle, joten automaattiset yksikkömuunnokset onnistuvat vain esimerkiksi englanniksi, ruotsiksi, espanjaksi, saksaksi ja ranskaksi. SI-järjestelmän mittayksiköiden, kuten desilitrojen ja grammojen lyhenteet toki ovat samat eri kielillä ja muunnokset niiden välillä toimivat, mutta esimerkiksi tee- ja ruokalusikan lyhenteet poikkeavat. Jos ei tarvitse automaattisia yksikkömuunnoksia, ohjelmaa voi aivan hyvin käyttää myös suomenkielisillä lyhenteillä.

Yksi ohjelman keskeisistä ominaisuuksista on ostoslistan automaattinen tekeminen reseptien pohjalta. Halutut reseptit voi lisätä ostoslistatyökaluun, joka poimii resepteistä tarvittavat tarveaineet ja laskee niiden määrät yhteen. Työkalussa voi merkitä jo kaapista löytyvät ainekset sekä luokitella tarvittavat ainekset esimerkiksi mausteiksi, lihaksi, leivonta-aineksiksi ja niin edelleen. Kun työkalusta tulostetaan ostoslista, on se järjestetty luokittelun mukaisesti, jolloin ostosten tekeminen helpottuu, kun kaupan samalta osastolta löytyvät ainekset on ryhmitelty yhteen nippuun.

Reseptit voi luokitella ruoan tyypin mukaan esimerkiksi alkuruokiin, pääruokiin, jälkiruokiin, juomiin ja niin edelleen. Reseptiin voi myös kirjata ylös, mistä maasta kyseinen ruoka on kotoisin. Ohjelmaan voi myös lisätä kuvan kustakin herkusta ja antaa sille arvostelun asteikolla 0-5 tähteä.

Useiden tuonti- ja vientimuotojen ansiosta Gourmet toimii hyvin yhteen muiden reseptiohjelmistojen kanssa. Se osaa lukea reseptejä muun muassa Mealmaster-, MasterCook- ja KRecipe-ohjelmien tiedostomuodoista sekä pelkkänä tekstinä. Ohjelmassa on myös käytettävissä useita lisätoimintoja lisäosajärjestelmän kautta. Tällaisia toimintoja ovat esimerkiksi ravintoainelaskuri sekä mahdollisuus selata reseptejä paistoajan, valmistusajan tai ruokatyypin mukaan. Ohjelmasta löytyy myös ajastin, jota voi käyttää paistoajan mittaamiseen.

Kotisivu
http://grecipe-manager.sourceforge.net/
Lisenssi
GNU GPL
Toimii seuraavilla alustoilla
Linux, Windows
Asennus
Asennuspaketit löytyvät ohjelman kotisivuilta. Linux-jakeluissa ohjelma löytyy suoraan pakettivarastosta. Kotisivuilta saatava versio saattaa olla uudempi.

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa