Viikon VALO #124

Fontello

Fontello on kokoelma vapaita fontteja eli kirjasintyyppejä, jotka sisältävät erilaisia symboleita ja kuvakkeita.

 Fontellon kokoelmassa on muutamia erilaisista symboleista ja kuvakkeista koostuvia kirjasintyyppejä eli fontteja, joista käyttäjä voi Fontellon helpolla käyttöliittymällä valita tarvitsemansa symbolit. Valituista symboleista Fontello muodostaa uuden fonttitiedoston, jossa ovat vain valitut symbolit ja jota voi käyttää esimerkiksi oman web-sovelluksen tekemiseen. Fontellon valikoimassa olevat kirjasintyypit on lisensoitu jollain vapaalla lisenssillä, kuten SIL OFL, CC-BY tai CC-BY-SA.

Kun käyttäjä on valinnut haluamansa symbolit, voi uudelle kirjasintyypille antaa nimen ja klikata "Download webfont"-nappulaa. Fontello tekee zip-paketin, joka sisältää valitut merkit neljässä erimuotoisessa fonttitiedostossa (eot, svg, ttf ja woff), merkit esittelevän demo.html-sivun sekä valmiit css-tiedostot merkkien helppoon käyttöönottoon omalla www-sivulla. Lisäksi mukana on LICENSE.txt-tiedosto joka sisältää asianmukaiset tiedot alkuperäisistä fonteista, niiden tekijöistä ja lisensseistä sekä viittauksen fontin kotisivulle. Demo-sivulta on mahdollista myös lukea helposti kunkin merkin unicode-koodi, jolla merkkejä voi käyttää web-sovelluksessa.

Itse Fontello-sivuston toiminnan toteuttava ohjelmisto on myöskin vapaa avoimen lähdekoodin ohjelmisto (MIT-lisenssi) ja on ladattavissa GitHubista.

Kotisivu
http://fontello.com/
https://github.com/fontello/fontello (Fontello-sivuston ohjelmisto)
Lisenssi
Fontit: Useita, muun muassa: SIL OFL, CC-BY ja CC-BY-SA
Fontello-sivusto: MIT

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa