Viikon VALO #32

FLOSS Manuals

FLOSS Manualsin käyttöoppaat opastavat käyttämään avoimen lähdekoodin ohjelmia.

Päivitys 25.8.2016: Suomenkielinen FLOSS Manuals on suljettu vuonna 2015 resurssipulan vuoksi. Suomenkieliset kirjat ovat yhä luettavissa kansainvälisen sivuston kautta.

Englanninkielinen sivusto löytyy osoitteesta http://en.flossmanuals.net. Lisäksi osasta oppaista löytyy myös PDF-versio myös VALO-CD:n sivuilta. (Pesasa)

 Suomen FLOSS Manuals on kokoelma suomenkielisiä vapaiden ja avoimen lähdekoodin ohjelmien käyttöoppaita. Oppaiden aiheita ovat esimerkiksi vektorigrafiikan tekeminen Inkscapella, avoin mediatuotanto ja Linuxin komentorivin perusteet. Oppaista laajimmat ovat kirjan paksuisia. Kaikki oppaat on julkaistu GPL-lisenssillä ja ne voi ladata sivuilta ilmaiseksi ePub ja PDF-muodoissa.

FLOSS Manuals toimii avoimen wikin tapaan ja kuka tahansa voi osallistua oppaiden kehittämiseen. Tehokkain tapa oppaan kirjoittamiseen on muutaman päivän pituinen booksprint-tapahtuma, jossa joukko ihmisiä kokoontuu yhteen kirjoittamaan intensiivisesti. Tällä menetelmällä laajoja oppaita on saatu tehtyä ällistyttävän nopeasti.

FLOSS Manualsin julkaisualustaksi on kehitetty Booki, joka eroaa tavallisesta wikistä siten, että se mahdollistaa erilaisten painoa, verkkoa tai lukulaitteita varten muotoiltujen tiedostojen tekemisen suoraan käyttöoppaasta. Se on myös suunniteltu pitkien tekstien tekemiseen lyhyiden artikkelien sijasta. Lisäksi Bookissa on sosiaalisen median ominaisuuksia yhteistyön helpottamiseksi. Booki voi sopia käyttöoppaiden lisäksi käytettäväksi esimerkiksi opetusmateriaalien kirjoittamiseen yhteistyössä.

Kansainvälinen FLOSS Manuals -verkosto on perustettu vuonna 2006 ja suomenkielinen sivusto on avattu vuonna 2009. Suomen- ja englanninkielisten wikien lisäksi on olemassa farsin-, hollannin- ja ranskankieliset wikit. Lisäksi käännöksiä tehdään erillisessä käännöswikissä lukuisille eri kielille. Venäjän- ja vietnaminkieliset wikit ovat perusteilla.

Kotisivu
http://fi.flossmanuals.net
Lisenssi
GNU GPL
VALO-CD
FLOSS Manualsin oppaita löytyy myös VALO-CD-kokoelmasta.

Teksti: Tomi Toivio
Kuvakaappaukset: FLOSS Manuals