Viikon VALO #82

Flickr: Creative Commons

Flickr-kuvanjakopalvelu sisältää paljon käyttäjien Creative Commons -lisensseillä jakamia kuvia.

 Yahoo!:n omistamassa Flickr-kuvanjakopalvelussa käyttäjät voivat jakaa kuviaan maailmalle. Oletuksena kuville merkitään tekijänoikeustiedoksi "All rights reserved", eli silloin kuvan tekijä ei luovu mistään oikeuksistaan julkaistessaan sen. Kuvan palveluun lataavan käyttäjän on kuitenkin mahdollista vaihtaa kuvan lisenssiksi jokin tarjolla olevista kuudesta Creative Commons -lisenssistä. Tällöin käyttäjä antaa muille luvan käyttää kuvaansa kyseisen lisenssin sallimin ehdoin. Näin kuvan uudelleenkäyttö on mahdollista kysymättä erikseen lupaa oikeuksien omistajalta, sillä lupa on jo etukäteen myönnetty. Tällöin kuvasivun oikeaan reunaan tulee lisenssin kohdalle normaalin "All rights reserved" -tekstin tilalle teksti "Some rights reserved" sekä kyseistä lisenssiä kuvaavat symbolit.

Tarjolla olevat Creative Commons -lisenssit ovat:

 • Attribution Creative Commons
 • Attribution-ShareAlike Creative Commons
 • Attribution-NonCommercial-ShareAlike Creative Commons
 • Attribution-NonCommercial Creative Commons
 • Attribution-NonCommercial-NoDerivs Creative Commons
 • Attribution-NoDerivs Creative Commons

Suomeksi näiden lisenssien nimet ovat:

 • Nimeä
 • Nimeä-Tarttuva
 • Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva
 • Nimeä-Epäkaupallinen
 • Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen
 • Nimeä-Ei muutoksia

Lisenssit ovat yhdistelmiä neljästä eri ominaisuudesta:

Nimeä
Alkuperäisen tekijän nimi on mainittava edelleen jaettaessa tai julkaistaessa.
Tarttuva
Edelleen jaettu teos on jaettava tai julkaistava samalla lisenssillä kuin alkuperäinen teos.
Epäkaupallinen
Teosta ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin, eli esimerkiksi osana omaa myytävää tuotetta.
Ei muutoksia
Alkuperäinen tekijä kieltää muutosten tekemisen teokseen.

Lisensseistä Nimeä ja Nimeä-Tarttuva lasketaan vapaiksi lisensseiksi, eli niillä lisensoidut teokset ovat VALOa, sillä ne eivät rajoita teoksen käyttöä. Niillä julkaistuja teoksia saa käyttää myös kaupallisiin tarkoituksiin ja niitä saa muokata tai käyttää osana uutta teosta. Loput neljä ovat muuten vain hieman hyödyllisempiä kuin tavallinen "kaikki oikeudet pidätetään" -vaihtoehto. Ne antavat edes jotain oikeuksia jatkokäyttöön.

Flickr-palvelussa on oma osionsa Creative Commons -lisensoiduille kuville. Tähän osioon pääsee suoraan osoitteella http://www.flickr.com/creativecommons/ tai melkein miltä tahansa Flickr-sivulta yläreunan "Explore"-pudotusvalikosta kohdasta "Creative Commons". Tällä sivulla on kunkin kuuden lisenssin alla lueteltuna muutama satunnainen esimerkkikuva sekä linkki, jonka takaa löytyy lisää samalla lisenssillä lisensoituja kuvia sivutettuna uutuusjärjestyksessä. Tällä sivulla olevalla hakukentällä voi hakea lisää samalla lisenssillä julkaistuja kuvia haluamillaan hakusanoilla. Tulokset näytetään, kuten normaalissa Flickr-haussa, mutta hakutuloksiin on sovellettu lisenssin mukaista suodatinta. Creative Commons -lisensoituja kuvia voi etsiä myös Flickr-sivuston laajennetulla (advanced) haulla ruksimalla hakuehdoista, että etsitään vain CC-lisensoitua sisältöä ja tarvittaessa tarkentamalla, halutaanko myös lupa kaupalliseen käyttöön tai muokkaamiseen.

Kuvasivulla kuva näytetään todennäköisesti alkuperäistä pienemmässä koossa ja suuremman version kuvasta saa ladattua itselleen valitsemalla kuvan yläpuolelta "Actions"-valikosta kohta "View all sizes".

CC-lisensoidun sisällön lisäksi Flickr-sivustolla on mielenkiintoinen osio nimeltä The Commons. Kokoelmaan on julkaistu historiallisia kuva-aarteita useiden julkisten organisaatioiden arkistoista. Kokoelma alkoi Flickr-sivuston ja Yhdysvaltain kongressin kirjaston yhteisprojektina ja on sittemmin laajentunut kattamaan useita muita kulttuuriperintöä vaalivia organisaatioita. Sen tarkoituksena on tarjota helppo pääsy julkisten laitosten kuvakokoelmiin ja lisätä yleisön tietoa. Kokoelman kuvien lisenssitiedoiksi on merkitty: "no known copyright restrictions", eli "ei tiedossa olevia tekijänoikeusrajoituksia". Tämä tarkoittaa, että kuva on jotain seuraavista:

 • Materiaalin tekijänoikeus on umpeutunut ja se on siksi julkista omaisuutta (public domain);
 • Materiaali on jostain muusta syystä siirtynyt julkiseksi omaisuudeksi;
 • Julkaiseva organisaatio omistaa tekijänoikeudet eikä ole kiinnostunut kontrolloimaan käyttöä; tai
 • Julkaisevalla organisaatiolla on riittävät lailliset oikeudet antaa lupa käyttää materiaalia rajoituksetta.

Tarkemmin tietoa The Commons -kokoelman materiaalin käytöstä osoitteesta: http://www.flickr.com/commons/usage/ . Kuvien julkaisemisen lisäksi The Commons -projekti kerää Flickr-palvelun käyttäjiltä kuviin tageja ja kommentteja, joilla on tarkoitus saada lisää tietoa kuvien esittämistä sisällöistä.

Kuvien käytön lisäksi on tietenkin suositeltavaa myös osallistua valikoiman kartuttamiseen julkaisemalla omia kuvia mahdollisimman vapaalla lisenssillä. Hyvä kuva voi aina hyödyttää jotakuta.

Kotisivu
http://www.flickr.com/creativecommons/
http://www.flickr.com/commons
Lisenssi
Creative Commons -lisenssejä
Toimii seuraavilla alustoilla
Kaikki alustat

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa