Viikon VALO #146
Filezilla
FileZilla on avoimeen lähdekoodiin perustuva alustariippumaton FTP, SFTP ja FTPS muotoja tukeva tiedonsiirto-ohjelma. Ohjelma on äänestetty parhaaksi ohjelmaksi vuonna 2006 järjestetyissä Sourceforge.net Community Choice Awardsissa.
Filezilla-projekti on tehnyt sekä FTP-asiakasohjelman että FTP-palvelinohjelmiston. Asiakasohjelma on näistä suositumpi, SourceForgen kaikkien aikojen eniten ladattujen sovellusten listalla se on sijalla 9, ja tällä viikolla ladattujen listalla sijalla 81. Filezillan kanssa samantapaisia sovelluksia ovat jo aiemmin esitellyt WinSCP ja FireFTP.
FTP eli File Transfer Protocol on käytössä tiedostojen siirtoon esimerkiksi omalta koneelta webbipalvelimelle, tai tiedostopalvelimelta omalle koneelle. Yksityiskohdat riippuvat käytetystä FTP-ohjelmasta, mutta ajatus on oman koneen hakemistosta siirtää tiedosto webbipalvelimen hakemistoon. FTP-ohjelmat joissa on GUI tapaavat näyttää rinnakkain kaksi hakemistolistausta, toinen on oman koneen ja toinen on etäkoneen. Ensin pitää muodostaa yhteys etäkoneeseen, tähän tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana. Kun molemmat hakemistolistaukset näkyvät, vedetään siirrettävä tiedosto listauksesta toiseen ja ohjelma siirtää tiedoston paikalleen. Tai siirrettävät tiedostot merkitään, ja jollain painikkeella käynnistetään siirto.
Filezilla osaa tehdä tämän vaivattomasti, eikä käyttäjän yleensä tarvitse tietää muuta kuin palvelinkoneen osoite, oma käyttäjätunnus ja salasana. Komentoriviltä käytettävissä FTP-asiakasohjelmissa voi joutua säätämään enemmänkin, esimerkiksi jos on palomuuri välissä ei tavallinen FTP toimi vaan on vaihdettava Passive Mode käyttöön.
Filezilla on saanut moitetta salasanojen tallentamisesta salaamattomiin tekstitiedostoihin4. Kritiikkiin on vastattu, ettei salaaminen oikeasti lisää turvallisuutta, koska kräkkeri joka saa haltuunsa tiedoston johon salasanat on tallennettu, pystyy murtamaan salauksen ja saa salasanat haltuunsa joka tapauksessa. Suojauksessa pitää siis panostaa koko järjestelmän suojaamiseen, etteivät asiattomat pääse lainkaan käsiksi suojattaviin tiedostoihin. Lisäksi kannattaa käyttää SSH-avaimia käyttäjien tunnistamiseen ja kieltää salasanojen käyttö, jos tosiaan on tärkeää pitää kräkkerit poissa.
- Kotisivu
- https://filezilla-project.org/
- Lisenssi
- GNU GPL
- Toimii seuraavilla alustoilla
- Linux, Mac OS X, Windows
- Asennus
- Linux-jakeluissa Filezilla kannattaa asentaa jakelun omasta pakettivarastosta. Filezillan kotisivulta löytyy asennuspaketit Mac OS X:lle ja Windowsille (sekä Linuxille ja lähdekoodipaketti)
- Käyttöohjeet
- Ohjelmassa on sisäänrakennettu ohje. Webbisivulla on laajat käyttöohjeet, kylläkin vain enlanniksi.
Lisätietoja
- http://fi.wikipedia.org/wiki/FileZilla
- http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_FTP_client_software
Viitteitä
- http://sourceforge.net/top/
- http://web.archive.org/web/20080423060025/http://filezilla.sourceforge.net/documentation/history.htm
- http://sourceforge.net/potm/potm-2003-11.php
- http://unsharptech.com/2008/05/20/filezilla-ftp-passwords-stored-in-plaintext/
- https://filezilla-project.org/versions.php
Teksti: Taleman
Kuvakaappaukset: Taleman, Pesasa
Kuvituskuvat: Filezilla-projekti ja OpenClipArt