Viikon VALO #123

Debian Wheezy

Debian Wheezy on 27 kuukauden kehitystyön tulos: Debian GNU/Linux -käyttöjärjestelmän versio 7.0.

 Debian on vapaaehtoistyönä tehty jakelu, kehitystyö ei ole kytköksissä mihinkään yritykseen tai yksittäiseen ohjelmatoimittajaan. Debian-projekti on julkaissut vapaiden ohjelmien ohjeiston määrittämään, mitkä ohjelmistot ovat vapaita. Debian on laatinut myös yhteisösopimuksen vapaiden ohjelmien yhteisön kanssa määrittämään mitä sitoumuksia projekti noudattaa. Debiania on käytetty useiden jakeluhaarojen pohjana, muiden muassa Knoppix ja Ubuntu pohjautuvat Debianiin. Debian soveltuu työpöytäkäyttöön, palvelinkoneelle, miniläppäriin jne. Debian on alusta lähtien painottanut julkaisun vakaata toimintaa ja seuraavaan versioon päivittämisen helppoutta. Uusi versio julkaistaankin vasta, kun sen luotettavasta toiminnasta on varmistuttu riittävän pitkän testausvaiheen aikana, versioiden väliä on saattanut olla ylikin kaksi vuotta.

Debian Wheezyssä julkistetaan kaksi uutta tuettua laitealustaa: s390x, 64-bittinen siirros IBM System z -koneille (tarkoituksena korvata s390) ja armhf, vaihtoehto ARMv7 koneille joissa on liukulukusuoritin. Tuettuja laitealustoja on yhteensä yhdeksän, ja lisäksi teknologiademona on GNU/kFreeBSD siirrokset ('kfreebsd-amd64' and 'kfreebsd-i386'). Suunnitelmissa oli myös julkaista Hurd-versio, mutta se lienee vielä liian keskeneräinen.

Edellisen julkaisun Debian Squeeze helmikuulta 2011 jälkeen on tullut yli 12800 uutta ohjelmapakettia. Ohjelmapaketteja on nyt yli 37000. Lisäksi yli puolet ohjelmapaketeista on saanut uuden version Squeezen jälkeen. Yli 4000 pakettia on poistettu monenlaisista syistä.

Tässä julkaisussa X.Org 7.5 päivittyy versioon X.Org 7.7. LibreOffice 3.5 korvaa sovelluksen OpenOffice.org. Työpöytäympäristöjä on useita, esimerkiksi GNOME 3.4, KDE 4.8.4, Xfce 4.8 ja LXDE.

Oletuskäyttöliittymä on saman tapainen kuin Ubuntu 12.04:n Unity. Debianissa tämä on toteutettu Gnome Shellillä, mielestäni paremmin kuin Ubuntussa kun helposti löytää käynnistimen niillekin sovelluksille joille ei ole käynnistintä vasemman reunan kuvakesarakkeessa.

Debian Wheezy toimitetaan kahdella Blueray-levyllä, 9:llä tai 10:llä DVD-levyllä tai 61-69:llä CD-levyllä. Taltioiden massiivista määrää ei pidä pelästyä, ne kaikki tarvitaan vain jos asennetaan koneeseen jossa ei ole nettiyhteyttä ja halutaan kaikkien julkaisun ohjelmapakettien olevan asennettavissa. Itse noudan tavallisesti Netinst-CD:n, se on vain pari sataa megatavua kooltaan ja siitä voi asentaa koko Debianin kunhan on toimiva nettiyhteys asennuspakettien noutamiseksi asennuspalvelimilta. Debianin asennusromppujen levyotokset ovat hybridejä, eli saman otoksen voi polttaa CD:lle tai kirjoittaa USB-muistitikulle ja asennus menee samalla tavalla.

Lisäksi Linuxin saa ostettua esiasennettuna tietokoneeseen, Suomessakin on toimittaja.

Squeezen kanssa oli käytettävissä Debian Multimedia -saitti, josta sai Christian Marillatin paketoimia multimediasovelluksia. Saitti on vieläkin olemassa mutta sen URL on muuttunut, se on nyt http://www.deb-multimedia.org/. Muutos tehtiin Debian-projektin pyynnöstä, jotta nimessä ei olisi sanaa Debian, koska sivusto on Marillatin itsenäisesti ylläpitämä palvelu eikä virallinen Debianin osa. Virallisessa Debianissakin on nyt enemmän tukea multimedialle.

Debian Backports on virallinen Debian-projektin palvelu, jossa on Debianin vakaaseen versioon saatavilla uudempia versioita joistakin ohjelmista. Debianissa painotetaan vakaata toimintaa: julkaisun jälkeen korjataan vikoja, ei oteta mukaan uusia versioita sovelluksista.

Kotisivu
http://debian.org/
Lisenssi
GNU GPL ja muita DFSG:n mukaisia lisenssejä
Toimii seuraavilla alustoilla
Kämmentietokoneista supertietokoneisiin, 9 tuettua laitearkkitehtuuria
Asennus
Asennustaltiot noudettavista kotisivulta, pikapuoliin on myös mahdollista tilata maksulliset CD:t tai DVD:t. Debian Live -projekti tekee Live-CD:t, joilla voi kokeilla Debiania asentamatta ja myös asentaa.
Käyttöohjeet
Käyttöohjeita löytyy kotisivuilta ja muualtakin Internetistä. Asennusohje löytyy useilla kielillä HTML, PDF ja tekstitiedostona.

Teksti: Taleman
kuvakaappaukset: Taleman
Kuvituskuva: Tony Baldwin

Lisätietoa