Viikon VALO #77

Bluefish

Bluefish on kehittynyt tekstieditori webbisivujen tekoon ja ohjelmatiedostojen kirjoittamiseen.

 Bluefishissä on runsaasti työkaluja dynaamisten webbisivujen kehitystyöhön. Bluefishissä on tuki ohjelmointiin ainakin seuraaville kielille: Ada, ASP .NET ja VBS, C/C++, CSS, CFML, Clojure, D, gettext PO, Google Go, HTML, XHTML ja HTML5, Java ja JSP, JavaScript ja jQuery, Lua, Octave/MATLAB, MediaWiki, NSIS, Pascal, Perl, PHP, Python, R, Ruby, Shell, Scheme, SQL, SVG, Vala, Wordpress ja XML.

Bluefish on toteutettu C-ohjelmointikielellä ja GTK+-käyttöliittymäkirjastolla. Bluefish on suunnattu käyttötarkoitukseltaan perustekstieditorin ja integroidun kehitysympäristön väliin. Sen ominaisuusvalikoima on kattava ja siitä pitäisi löytymän kaikki mitä teksturilta voi edellyttää.

Bluefish osaa muokata etätiedostoja gvfs:n kautta. Eli omalla työasemalla toimiva Bluefish voi muokata webbipalvelimella olevaa .html tiedostoa suoraan, tarvitsematta noutaa sitä omalle koneelle ja kopioida muokkauksen jälkeen takaisin. Tämä ominaisuus on webbisivun mukaan vaillinaisesti toteutettu Bluefishin Windows ja Mac OS X -versioissa.

Käytä Bluefishiä jos kirjoitat webbisivuja käsin, siis itse kirjoitat .html ja .css tiedostot. Toinen tapahan on käyttää työkalua, jolla webbisivut kuvataan ja työkalu tuottaa HTML- ja CSS-tiedostot. Näissä ei välttämättä voi paljoakaan vaikuttaa millaista koodia työkalu tuottaa, mutta Bluefishillä voi kirjoittaa juuri sillä tavalla kuin tarvitaan.

Bluefish aloitti vuonna 1997, tekijöinä Chris Mazuc ja Olivier Sessing. Tavoitteena oli työkalu auttamaan Linuxia käyttäviä ammatikseen webbisivuja tekeviä. Tuosta alkaen Bluefishiä on kehittänyt vaihteleva joukko ammattimaisia web-kehittäjiä Olivier Sessinkin johdolla. Projektin nimi on ollut vaihtuvainen, alkuperäinen nimi Thtml hylättiiin liian salaperäisenä. Seuraava nimi oli Prosite, se hylättiin koska useat web-kehitysyhtiöt käyttivät nimeä useissa maissa. Nimeksi tuli Bluefish, kun logoksi ehdotettiin lapsen piirrosta sinisestä kalasta. Nykyinen logo on ollut käytössä versiosta 1.0 alkaen.

Uusin versio 2.2.2 julkaistiin maaliskuun 1. päivänä.

Kotisivu
http://bluefish.openoffice.nl/index.html
Lisenssi
GNU GPL
Toimii seuraavilla alustoilla
Linux, Mac OS X, Solaris, Unix, Windows
Asennus
Linux-jakeluissa tulee jakelun omista pakettivarastoista. Muut käyttäjät joutunevat noutamaan asennustiedoston kotisivulta.
Käyttöohjeet
Linux.fi Wikin lyhyt ohje
Englanninkielinen käsikirja, keskeneräinen
Bluefish Wiki
Katso myös
Notepad++, GNU Emacs

Teksti: Taleman
Kuvakaappaukset: Taleman