Viikon VALO #80

KMediaFactory

KMediaFactory on helppokäyttöinen vapaa ohjelma video-DVD-levyn luomiseen.

 KMediaFactorylla on helppoa ja nopeaa luoda kotivideoista, tv-tallenteista ja kuvaesityksistä valikoilla varustettu DVD-levy polttovalmiiksi. Valikoiden tekeminen on helppoa käyttämällä valittavissa olevia valmiita pohjia. Ohjelma on kotimaista tuotantoa. Sen tekijä on suomalainen Petri Damstén.

DVD-levyn luonti etenee neljässä vaiheessa.

Projektin asetukset

Ensimmäisessä vaiheessa ohjelmalle kerrotaan projektin asetukset, eli luotavan DVD-levyn otsikko, levyn tyyppi, jolle ovat vaihtoehtoina "DVD-PAL" ja "DVD-NTSC", haluttu kuvasuhde, eli "4:3" tai "16:9", sekä kansio, johon lopputulos tallennetaan.

Sisältö

Toisessa vaiheessa ohjelmalle annetaan DVD-levyn sisältö. Oletuksena projektiin on mahdollista lisätä kahta tyyppiä olevia sisältöraitoja: videoita ja kuvaesityksiä. Tarvittavan lisäosan asentamalla projektiin on mahdollista lisätä myös DVB-videoita, eli digi-tv-tallenteita. Lisättävien video-tiedostojen tulee olla jo valmiiksi DVD-yhteensopivia MPEG2-videoita, jotka voi omista tallenteista tehdä ja leikata esimerkiksi OpenShot-ohjelmalla. Kuvaesitykseksi taas kelpaa joukko JPG- tai PNG-muotoisia kuvia. Ohjelman kotisivulla luvataan, että kuvaesityksen voisi tehdä myös valmiista PDF- tai ODP-muotoisesta esityksestä, mutta ainakaan Ubuntun versiolla kokeiltaessa tämä toiminto ei tuntunut toimivan. Kullekin raidalle on määriteltävissä erikseen otsikko, esikatselukuva, kuvasuhde sekä kappalejako. Videoraidalle voi lisäksi määritellä ääniraitojen kielet sekä tekstitykset ja kuvaesitykselle taustalla soitettavat äänitiedostot sekä tekstityksenä toimivien kommenttien asetukset.

Valikoiden ulkoasu

Kolmannessa vaiheessa valitaan DVD-levyn valikoiden ulkoasu tarjolla olevista pohjista. Valmiita pohjia valikoille on kourallinen ja muutaman yhteisön tekemän pohjan lisää saa ladattua verkosta painamalla tähtikuvaketta. Osaava voi myös ottaa mallia olemassa olevista pohjista ja tehdä omansa. Valitun pohjan asetuksia pystyy vielä jonkin verran säätämään klikkaamalla hiiren oikealla napilla pohjan kuvaketta. Tyypillisiä säädettävissä olevia asetuksia ovat taustakuva, taustaäänet, pääotsikon ja raitojen otsikoiden fontit ja niiden värit, soitetaanko ensimmäinen raita heti, kun levy laitetaan soittimeen, mitä tehdään raidan soittamisen jälkeen ja valikoiden kieli.

Materiaalin valmistelu

Kun kaikki muut asetukset on saatu tehtyä, valmistellaan neljännessä ja viimeisessä vaiheessa materiaali DVD-levyn polttoa varten. Tässä vaiheessa valittavina on neljä eri vaihtoehtoa: DVDAuthor-projekti, DVD-kansio, K3b-projekti ja ISO-levykuva. Näistä vaihtoehdoista DVDAuthor-projekti tekee DVDAuthor-ohjelman kanssa yhteensopivan projektin DVD-levyn polttoa varten. DVD-kansio on DVD-poltto-ohjelmalla levylle poltettavissa oleva kansiorakenne, josta tulevaa levyä voi myös esikatsella esimerkiksi Xine-ohjelmalla. K3b-projekti on K3b-nimisen levynpoltto-ohjelman käsittelemässä projektimuodossa. Neljäs vaihtoehto, eli ISO-levykuva on ehkä kaikkein helpoin, sillä siinä lopputuloksena on vain yksi DVD-levyä esittävä tiedosto, jonka voi levykuvanpolttotoiminnolla polttaa suoraan DVD-levylle poltto-ohjelmalla. ISO-kuvan esikatselu onnistuu esimerkiksi VLC-mediasoittimella.

KMediaFactory on rakennettu laajennettavaksi käyttämällä hyväksi opendesktop.org-sivustoa. Erilaisten pohjien tekijät ovat julkaisseet ne opendesktop.org-sivustolla ja KMediaFactory osaa lisäpohjia etsiessä hakea niitä tuolta. Sivusto pitää yllä pisteytyksiä ja lataustilastoja lisäosista ja sovelluksessa on mahdollista järjestää hakutulokset näiden tietojen perusteella. Samalla tavalla työkalut/tools-valikon kautta on mahdollista asentaa helposti lisäosia opendesktop.org-sivustolta. DVB-tiedostojen lisääminen projektiin tapahtuu juuri tällaisella lisäosalla.

Kotisivu
http://code.google.com/p/kmediafactory/ ja http://kde-apps.org/content/show.php?content=20121
Lisenssi
GNU GPL
Toimii seuraavilla alustoilla
Linux, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD
Asennus
Ohjelma löytyy oletettavasti suuresta osasta Linux-jakeluita suoraan paketinhallinnasta. Lähdekoodit ovat saatavilla ohjelman kotisivuilta.

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa